Etusivu > ATK > GNU/Linux

GNU/Linux

Seuraavassa esittelen lyhyesti joitakin ilmaisen GNU/Linux-käyttöjärjestelmän levitysversioita sekä niissä toimivia ohjelmia, joita olen kokenut hyödyllisiksi.

Debian

Debian on GNU/Linux-käyttöjärjestelmän levitysversio, jota olen käyttänyt pitkään. Debianin ylläpitotyökalut ovat helppokäyttöiset, ja useimmista ohjelmista on saatavilla asennuspaketit Debianille. Ohjelmien uusimmat versiot ovat useimmiten saatavilla vain Debianin epästabiilille kehitysversiolle.

Gentoo

Gentoo on levitysversio, jota olen käyttänyt. Myös Gentoon ylläpitotyökalut ovat helppokäyttöisiä, ja Gentoon ohjelmavalikoima on varsin kattava. Gentoossa asennettavat ohjelmat käännetään yleensä alkuperäisestä lähdekoodista.

CVS

CVS on rinnakkainen versionhallintajärjestelmä, jonka avulla eri käyttäjät voivat jakaa ja muokata tiedostojen eri versioita. CVS käyttää yksittäisten tiedostojen versionhallintaan RCS:ää.

LaTeX

LaTeX on ladontajärjestelmä, jossa dokumentti ja sen muotoilut kirjoitetaan tekstitiedostoon, joka käännetään LaTeX-kääntäjällä lopulliseksi tiedostoksi (esimerkiksi PostScript- tai PDF-tiedosto). Käytän LaTeXia kaikenlaisten dokumenttien kirjoittamiseen mielummin kuin esimerkiksi Microsoft Wordin kaltaista WYSIWYG-tekstinkäsittelyohjelmaa.

Lilypond

Lilypond on nuottikirjoituksen ladontajärjestelmä. Siinä nuotit kuvataan tekstitiedostossa, joka LaTeXin tapaan käännetään tulostettavaksi tiedostoksi.

RCS

RCS on yksinkertainen mutta tehokas versionhallintajärjestelmä.

GDB

GDB (The GNU Project Debugger) on debuggeri, eli työkalu ohjelman toiminnan tarkasteluun. Sitä voi käyttää esimerkiksi ohjelmassa olevan vikan selvittämiseen.

Itse tekemiäni ohjelmia ja skriptejä

Muita hyödyllisiä ja hauskoja ohjelmia

Ohjelmointi

Verkko

Musiikki ja audio

Grafiikka

Pelit

Sekalaiset

Sivun viimeisin muutos: "2008-08-27 23:08:04 mtreinik"